keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Syyskuun tapaaminen


Aiheena meillä oli tällä kertaa Lotta Hoppanian ilmavalvontakurssi.

Draamaopastus johdatti meidät vuoteen 1943. Lottaopettajar perehdytti meidät ilmavalvonnan perusteisiin. Oppitunnin aikana käsitellään mm. sääoppia, lentokonetyyppitunnistusta ja puhelinviestintää.



Kuvassa "lotta Lempi Hoppania" esittelee Pelti-Heikkinäkin tunnetun Bristol Blenheim -pommikoneen puista pienoismallia.





Jäseniä oli kivasti paikalla, 18 henkilöä. Ja muutama uusi jäsenkin, heille vielä sydämellisesti tervetuloa yhdistykseen!


Saimme kurssitodistukset draamaluennon päätteeksi. Kiitokset luennon pitäjälle!!

Nautimme kahvit ja raparperipiirakat tapaamisen päätteeksi.



Seuraava tapaaminen 4.10 klo 18, pääsemme tutustumaan Ruotsin Majaan, kokoontuminen ennen majalle lähtöä museon aulaan.


Lainaus Lottamuseon sivuilta:
Ruotsin lottajärjestön, Sveriges Lottakårerin, edustajat lahjoittivat Ruotsin Majan Suomen lottien käyttöön vuonna 1941. Rakennuksen asuintiloihin kuului yhdistetty kokoontumis- ja ruokasali, viisi kahden hengen huonetta ja yksi yhden hengen huone, joka oli tarkoitettu keskusjohtokunnan puheenjohtajalle.

Ruotsin Maja lahjoitettiin Suomen lotille lomanviettopaikaksi, ja Lotta Svärd -järjestö käyttikin rakennusta lottatyössä rasittuneitten lottien virkistyskotina. Oleskelu virkistyskodissa oli maksutonta, ja sama lotta sai viipyä siellä 2 – 3 viikkoa.
Ennen Lotta Svärd -järjestön lakkauttamista vuonna 1944 Ruotsin Maja siirrettiin Suomen Naisten Huoltosäätiölle (nykyisin Lotta Svärd Säätiö). Suomen Naisten Huoltosäätiö ylläpiti Ruotsin Majalla lepo- ja toipilaskotia vuosina 1945-1959. Ensisijaisesti se oli tarkoitettu sodan aikana uupuneille ja sairastuneille lotille.

Suomen Naisten Huoltosäätiön omistama liikeyritys Ab Työmaahuolto Oy ja sen eläkesäätiö käyttivät majaa työntekijöidensä virkistyspaikkana vuodesta 1960 aina 1990-luvun loppuun saakka. Yrityksen työntekijät olivat suureksi osaksi entisiä lottia. 2000-luvun alusta lähtien Ruotsin Maja on palvellut taas lepokotina entisille lotille ja pikkulotille.

(Kuva Lottamuseon sivuilta)



Terkuin Satu (hallituksen sihteeri)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti